Skal I ud og rejse på charter-ferie med mindre børn, skal det helst være en god oplevelse for alle parter. Du kan derfor med fordel forberede flyrejsen lidt hjemmefra, så det hele får en god start. Herunder kan du se en række gode råd til flyrejser med mindre børn.

Der er flere ting at tage med i overvejelserne, når du skal på flyrejse med mindre børn. For det første er der en række praktiske ting, som skal være på plads. Men derudover er der også en række ting du kan forberede, for at gøre turen nemmere og give børnene en god oplevelse, og være forudseende overfor de problemstillinger, som kan opstå undervejs på flyrejsen.

Heldigvis vil mindre børn normalt være dybt fascineret af fly, så bare det at kigge på flyene i lufthavnen, og senere endda også gå om bord i et, være en god start på flyrejsen.

1. Mindre børn skal have eget pas

Husk på at både mindre børn og små babyer skal have eget pas med på flyrejsen. Sørg derfor for at få lavet pas til børnene i god tid inden I skal ud og flyve. Passet kan du bestille i din kommunes borgerservice.

2. Bagage på flyrejsen

Sørg for at pakke jeres bagage i god tid, så I undgår for meget stress før afrejsen.

Hvor meget bagage i må have med, afhænger af det enkelte flyselskab. Der er en vægtgrænse for både bagage og håndbagage. Vær opmærksom på at disse grænser typisk ikke gælder for børn under 2 år, hvis bagage derfor skal pakkes i jeres bagage, hvis ikke I vil betale ekstra.
Læs nærmere om dette på det enkelte flyselskabs hjemmeside.

3. Pak en god praktisk pusletaske

Til både babyer og mindre børn, kan du med fordel pakke en praktisk taske eller pusletaske. Medbring bleer, skiftetøj, ekstra poser, papirservietter osv, så du kan modstå forskellige scenarier.


4. Drikkevarer og mad på flyrejsen

Sørg for at give børnene rigeligt væske, da den tørre luft ombord på flyet, kan genere især børn. Drik derfor både inden flyrejsen, og ombord på flyet. Vær opmærksom på reglen med at man ikke må have mere end 100 ml væske i samme beholder.

Medbring lidt snacks og mad, som børnene kan få hvis de bliver sultne. Det er ikke sikkert at flymaden er lige deres kop te, så I kan med fordel medbringe lidt selv. Det kunne være lidt frugt, kiks, en rugbrødsmad eller en lille sandwich. Undgå søde sager, da det kan give unødig energi på flyveturen.

5. Hvornår på dagen skal I flyve?

Skal det lille barn sove, vil det ofte være en fordel at vælge en afgang, som passer med barnets sovetider. En aftenafgang vil normalt være at foretrække frem for en tidlig morgenafgang.

6. Klapvogn eller barnevogn på flyrejsen

Skal du have klapvogn eller barnevogn med på flyet, vil du ofte kunne få dette gratis med flyet, hvis barnet er under 2 år gammelt. Du kan enten selv pakke klapvognen ind eller leje en praktisk pose til formålet i lufthavnen.

Du kan evt. checke i forvejen om det er muligt at tage klapvognen med helt ud til flyet. Det kan være en fordel hvis det er en baby eller mindre barn der har behov for at sove. Der er ofte en del ventetid i en lufthavn, så det kan være en fordel at have klapvognen eller barnevognen ved hånden så længe som muligt. Men check med dit flyselskab inden du tager afsted.

De fleste flyselskaber tager gratis paraplyklapvogne med, da disse kan komme med ind i kabinen som en slags ekstra håndbagage.

7. Flyrejsen kan blive lang uden eget sæde

For mindre børn, typisk børn under 2 år, gælder det at de normalt ikke får deres eget sæde på flyet, men skal sidde på skødet hos mor eller far. Det er ikke sikkert at det er et problem, men det er rart lige at være opmærksom på dette. Skal de små børn have eget sæde på flyet, skal du typisk betale ekstra for dette.


8. Check in i god tid, så I er sikre på at sidde sammen

De fleste flyselskaber er rigtigt gode til at tage højde for at børnefamilier kan sidde sammen. Men check eventuelt lige med jeres flyselskab inden flyrejsen. Det kan ødelægge meget, hvis ikke de mindre børn kan sidde ved siden af både mor og far.

Du kan ofte også få lov til at gå først om bord på flyet, hvis du har mindre børn eller en baby med. Dermed undgår I meget af det postyr der kan være, når mange mennesker myldrer om bord på flyet samtidigt.

9. Tag underholdning med på flyrejsen

Det er en god ide at tage forskellige former for underholdning med på flyrejsen. Børn bliver jo let utålmodige, så jo flere ting du kan underholde med, jo bedre. Overvej derfor at tage yndlingsbamsen, et par bøger med på flyet, et opgavehæfte, lidt legetøj, nogle tegnesager og en blok papir. Har du en bærbar dvd-afspiller, kan denne også være effektiv, da de mindre børn så kan fordybe sig i en tegnefilm

Jeg selv tager min ipad med på flyrejser. Denne er en dejlig kombination af det hele. Den kan vise film, fortælle historier eller fungere som tegneprogram. Men ikke mindst kan man spille små computerspil på den, og det er rigtigt effektivt til børn i 2-3-4 års alderen. Der er næsten ingen begrænsning for hvor meget underholdning der kan være på en ipad.

Jeg gør typisk også det at jeg finder et par nye spil eller apps, som min datter ikke har set før, og installerer dem kort før vi tager afsted. Så er der noget helt nyt underholdning på flyrejsen.

Ofte vil der kunne tilstøde diverse forsinkelser eller ventetid, når man skal flyve, så her er underholdning også vigtig.

10. Trykken for ørerne på flyrejsen

Alle der har prøvet at flyve, har prøvet at få trykken i ørerne, når flyet stiger op og ned. For mindre børn kan dette være lidt ubehageligt. Overvej derfor at tage forskellige snacks med, som børnene kan spise og drikke, og dermed bruge synkebevægelsen, som kan trykudligne. Tyggegummi er rigtigt effektivt til dette, men til mindre børn, der endnu ikke er i tyggegummi-alderen, kan en pakke rosiner, en juice eller andet være en god ide.

Har I en næsespray, kan denne også have en positiv effekt, hvis barnet sprayes med denne inden flyafgang.

Har I barn der stadig ammer, kan I med fordel klare amningen under opstigning eller nedstigning, så det lille barn ikke oplever for meget trykken for ørerne.

11. Lad børnene brænde krudtet af inden flyrejsen

Er børnene meget aktive, vil de formentligt også være det om bord på flyet. Sørg derfor for at lade ungerne brænde krudtet af inden flyrejsen. Lad dem lege og hygge sig i lufthavnen. Er der et legerum i lufthavnen, så tag jer tid til at udnytte dette. Jo mere krudt de får brændt af, jo mindre aktive vil de være på flyet.

12. Slap af – vis at flyrejser ikke er farligt

Det handler som altid om at vi voksne fremstår som ”rollemodeller”, for mindre børn kigger altid på hvordan forældrene reagerer. Det er derfor vigtigt at vi som voksne slapper af, og signalere over for børnene at det ikke er farligt at flyve. Jo mere ro vi udviser, jo mere ro vil der som oftest også være for børnene.

Snak flyrejsen igennem med børnene, gerne allerede nogle dage i forvejen. Herefter kan I bygge turen lidt op, efterhånden som I kommer tættere på. Lege flyveture derhjemme, hvor barnet kan være ”pilot”. osv. Jo mere leg der kan være over det, jo bedre.